Αφίσα για την κατάληψη των λυομένων με σκοπό τη στέγαση Σύριων προσφύγων

Basic CMYK

 

 

 

 

 

 

Να καταλάβουμε τους άδειους χώρους για τις ανάγκες των καταπιεσμένων

Στις 12 Φλεβάρη κινηματικός κόσμος της γειτονιάς από διάφορες συλλογικότητες και εγχειρήματα επιλέγει να καταλάβει τα λυόμενα που βρίσκονται εγκαταλελειμμένα στην οδό Ιλισίων με σκοπό τη στέγαση Σύριων προσφύγων πολέμου. Κυνηγημένοι από έναν πόλεμο που μαίνεται στη χώρα τους και έπειτα από μια πολύμηνη βασανιστική διαδρομή κατά τη διάρκεια της οποίας κάποιοι δεν επέζησαν, καταλήγουν στην πλατεία Συντάγματος διεκδικώντας χαρτιά και άσυλο. Εκεί βρίσκονται εγκαταλελειμμένοι από κάθε δημόσια αρχή και κοινωνικό φορέα. Οι στιγμιαίες τύψεις που μπορεί να προκληθούν στο αγοραστικό κοινό δεν πρέπει να μειώσουν την καταναλωτική του όρεξη εν μέσω γιορτινών ημερών, και μέσα σε μια νύχτα απομακρύνονται από την αστυνομία.

Η κατάληψη αυτή πραγματοποιείται σε μια περίοδο όπου η κρίση έχει οδηγήσει πολύ μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας στη φτώχεια και η ανέχεια έχει νομιμοποιηθεί κοινωνικά. Τέτοιες κινήσεις έμπρακτης αλληλεγγύης έρχονται να σπάσουν αυτό το συμβόλαιο της νομιμοποίησης και να επαναδιαπραγματευθούν τις κόκκινες γραμμές των από κάτω, ενώ ταυτόχρονα ελπίζουν να γίνουν παράδειγμα προς άλλες κοινωνικές ομάδες ώστε να βαθύνουν οι σχέσεις αλληλεγγύης μεταξύ των καταπιεσμένων. Από τις πρώτες μέρες λειτουργίας της κατάληψης και ενώ ο κόσμος ακόμα πραγματοποιούσε εργασίες ώστε ο χώρος να γίνει κατοικήσιμος, η αριστερή Δήμαρχος του Ζωγράφου στάθηκε απέναντι στο εγχείρημα στέλνοντας προειδοποιητικό έγγραφο στους καταληψίες όπου ζητούσε να αποχωρήσουν.

Η φιλοξενία που υπάρχει μέσα στις καταλήψεις στέγης και στις αλληλέγγυες σχέσεις μεταξύ των καταπιεσμένων είναι αναντικατάστατη από το οποιοδήποτε κράτος και από τις φυλακές που ονομάζει κέντρα φιλοξενίας.

Είναι οι σχέσεις  που οικοδομούν τον κόσμο που οραματιζόμαστε.
Ένα κόσμο χωρίς σύνορα, κράτη και εξουσία.